Doorontwikkeling slimme epilepsiecamera van EpilepsieNL mogelijk dankzij schenking van Nationale Postcode Loterij

Een langgekoesterde droom van EpilepsieNL en onderzoekers van het TeleConsortium (SEIN, ACE Kempenhaeghe en UMC Utrecht) wordt eindelijk werkelijkheid! De slimme epilepsiecamera, waar het Teleconsortium met hulp van EpilepsieNL een baanbrekend algoritme voor ontwikkelde, kan de laatste essentiële stap in de doorontwikkeling maken. Dit kan dankzij een schenking van 235.000 euro van de Nationale Postcode Loterij.

Joost Wijnhoud, Directeur en Bestuurder EpilepsieNL: “Dankzij deze geweldige schenking van de Nationale Postcode Loterij kunnen wij de slimme epilepsiecamera beschikbaar maken voor thuisgebruik bij gezinnen met een kind met epilepsie. Een slim systeem dat geheel automatisch alarmeert op het moment dat iemand een epileptische aanval heeft. Zo draagt EpilepsieNL bij om de kwaliteit van het leven van mensen en kinderen met epilepsie en hun naasten te kunnen verbeteren en zelfs levens te redden. “ 

Cijfers 
EpilepsieNL ontvangt bijna dagelijks berichten van wanhopige ouders die de onzekerheid van de nachtelijke aanvallen van hun kind niet meer kunnen verdragen en niet meer (durven) slapen. Andere detectie middelen zijn niet altijd voldoende. Zij zoeken naar een kindvriendelijk alarmeringssysteem die deze onzekerheid bij hen kan wegnemen. Nachtelijke epileptische aanvallen worden vaak gemist en dat is niet zonder gevaar. Het komt in Nederland nog zo’n 100 tot 200 keer per jaar voor dat mensen komen te overlijden aan een epileptische aanval (Sudden Unexpected Death in Epilepsy, SUDEP). De nieuwe, baanbrekende en slimme epilepsiecamera kan helpen deze gevaren te voorkomen. 

De laatste fase 
In de laatste fase van het project, dat 1.5 jaar zal duren, wordt de epilepsiecamera ontwikkeld tot een werkend product dat thuis bij gezinnen met kinderen met epilepsie zal worden getest. 

Dorine Manson, managing director van de Postcode Loterij: “Met de slimme epilepsiecamera zet EpilepsieNL in op innovatie. Innovatie die -als de laatste fase van het project is afgerond- enorme impact 
kan hebben op het leven van gezinnen met kinderen met epilepsie. Er is nog één fase nodig voor het product in gebruik kan worden genomen en misschien zelfs levens kan redden. We zijn heel blij dat wij deze laatste fase van de ontwikkeling dankzij onze deelnemers kunnen steunen met een schenking van 235.000 euro.” 

Naast EpilepsieNL, SEIN, ACE Kempenhaeghe en UMC Utrecht is ook het bedrijf LivAssured betrokken. Hun bereidheid en investering is een belangrijke voorwaarde om de slimme epilepsiecamera uiteindelijk schaalbaar en betaalbaar op de markt te kunnen brengen.

Gerelateerde artikelen

Manon uit Loon op Zand wint 28.000 euro bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Noord-Brabant

Een enorme verrassing voor Manon uit Loon op Zand. Zij is de gelukkige winnaar van 28.000 euro in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Omdat de twee laatste kandidaten in de race voor een plek in de finale niet op de rode knop drukten, werd het uitstapbedrag verloot onder één van de kandidaten op de tribune. Manon was deze keer de gelukkige. Zij was samen met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 5175 in de studio aanwezig.

Lees meer

Gouden Bel levert Rianne uit Oploo 50.000 euro op bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Noord-Brabant

Rianne uit Oploo is de gelukkige winnaar van 50.000 euro in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Vlak voor de start van de finale werd bekend dat Rianne met ‘De Gouden Bel’ mocht gaan spelen. Zij belde bij koffernummer 5 en won daarmee 50.000 euro. Rianne was samen met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 5841 in de studio aanwezig.

Lees meer

Timothy uit Almere wint splinternieuwe auto bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Flevoland

Timothy uit Almere is de gelukkige winnaar van een nieuwe auto in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Linda de Mol maakte bekend dat Timothy met de prijs naar huis ging, nadat een andere deelnemer de prijs aan zich voorbij liet gaan voor een plek aan de desk in de volgende ronde. Timothy was met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 1317 in de studio aanwezig.

Lees meer