Behandeling ALS weer een stapje dichterbij dankzij steun Postcode Loterij

Voor de dodelijke zenuw/spierziekte ALS is dringend een oplossing nodig. Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling is de enige manier om ALS de wereld uit te helpen. TRICALS is het grootste Europese onderzoeksinitiatief om een behandeling voor ALS, en de aanverwante ziektes PSMA en PLS, te vinden. Het uiteindelijke doel van TRICALS is om samen een wereld te creëren zonder deze ziektes. Dankzij een bijdrage van €900.000 van de Nationale Postcode Loterij aan Stichting ALS Nederland ontvangt TRICALS extra financiële steun voor het onderzoek.

 

Een behandeling voor ALS 
Het doel van TRICALS is om door wereldwijde samenwerking sneller nieuwe en effectieve behandelingen te vinden, bijvoorbeeld door het delen van onderzoeksgegevens. Door op grote schaal internationaal samen te werken zorgt TRICALS er niet alleen voor dat het onderzoek beter op elkaar is afgestemd, maar ook dat al het onderzoek elkaar versterkt.

Klinische studies toegankelijk maken 
Momenteel is het niet voor iedereen met ALS, PSMA en PLS mogelijk om deel te nemen aan klinische studies naar de oorzaak en behandeling van de ziekte, terwijl de bereidheid voor deelname juist vaak groot is. TRICALS wil de selectieprocedure voor klinische studies anders inrichten en daarmee toegankelijker maken voor iedereen met ALS, PSMA en PLS. Dit doen ze door bijvoorbeeld gebruik te maken van computermodel om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor deelname. Hierdoor kan in sommige gevallen het aantal mensen dat in aanmerking komt om mee te doen vervijfvoudigen.

Internationale samenwerking 
Experts van toponderzoekscentra, waar ook het ALS Centrum Nederland onder valt, werken hierbij samen met patiëntenorganisaties, fondsenwervers en farmaceutische bedrijven. Leonard van den Berg, voorzitter van TRICALS en coördinator van het ALS Centrum Nederland, geeft aan: “We hebben ontzettend veel ideeën, maar wat er ontbreekt is geld. Dit bedrag is een hele mooie stimulans voor het onderzoek, omdat we wereldwijd zo snel mogelijk een behandeling willen vinden voor ALS.”

Overhandiging cheque 
Gorrit-Jan Blonk, directeur van Stichting ALS Nederland, overhandigde de cheque van €900.000 aan Leonard van den Berg, voorzitter van TRICALS, en Michiel Scheeren, deelnemend patiënt aan TRICALS. “Dit is natuurlijk een waanzinnig bedrag. Zeker ook omdat de overheid niets doet en vrijwel alle steun komt van particulieren en bedrijven.”, benadrukt Michiel Scheeren, “Dit bedrag van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij ontvangen is daarom fantastisch.”

 

Gerelateerde artikelen

Manon uit Loon op Zand wint 28.000 euro bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Noord-Brabant

Een enorme verrassing voor Manon uit Loon op Zand. Zij is de gelukkige winnaar van 28.000 euro in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Omdat de twee laatste kandidaten in de race voor een plek in de finale niet op de rode knop drukten, werd het uitstapbedrag verloot onder één van de kandidaten op de tribune. Manon was deze keer de gelukkige. Zij was samen met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 5175 in de studio aanwezig.

Lees meer

Gouden Bel levert Rianne uit Oploo 50.000 euro op bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Noord-Brabant

Rianne uit Oploo is de gelukkige winnaar van 50.000 euro in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Vlak voor de start van de finale werd bekend dat Rianne met ‘De Gouden Bel’ mocht gaan spelen. Zij belde bij koffernummer 5 en won daarmee 50.000 euro. Rianne was samen met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 5841 in de studio aanwezig.

Lees meer

Timothy uit Almere wint splinternieuwe auto bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Flevoland

Timothy uit Almere is de gelukkige winnaar van een nieuwe auto in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Linda de Mol maakte bekend dat Timothy met de prijs naar huis ging, nadat een andere deelnemer de prijs aan zich voorbij liet gaan voor een plek aan de desk in de volgende ronde. Timothy was met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 1317 in de studio aanwezig.

Lees meer