Vrouwen leiden de transitie naar eerlijke mijnbouw in Zuid-Afrika

Het is duidelijk dat een overstap naar duurzame energie van groot belang is voor de maatschappij, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Deze duurzame energietransitie leunt sterk op grondstoffen, zoals koper, mangaan en kobalt die gebruikt worden in onder meer windturbines, elektrische auto’s en e-bikes. Bij de winning van die mineralen worden echter vaak vrouwenrechten geschonden. Daarom slaan ActionAid en de Nationale Postcode Loterij vanaf vandaag, op Internationale Vrouwendag, de handen ineen om samen met vrouwen in Zuid-Afrika het tij te keren en eerlijke mijnbouw te realiseren waarbij vrouwenrechten gewaarborgd blijven. 

actionaid.jpg

De klimaatcrisis heeft wereldwijd gevolgen waarbij gemeenschappen in het mondiale Zuiden nog eens extra hard getroffen worden. Overstappen naar duurzame energie is daarom heel hard nodig. Daarbij is het belangrijk dat bij de productie van duurzame energie niet alleen naar het milieu wordt gekeken maar ook naar mensenrechten, en vrouwenrechten in het bijzonder.

Mangaan is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij de duurzame energietransitie, en gebruikt wordt in onze elektrische fietsen en auto’s. Het wordt grotendeels gewonnen in Zuid-Afrika, in het Kalahari-gebied in het Noordoosten. Mensenrechtenschendingen zijn daarbij helaas schering en inslag. Zo krijgen omringende gemeenschappen te maken met ernstige lucht- en watervervuiling, en is er een groot watertekort. Er vinden regelmatig heftige onaangekondigde explosies plaats die huizen beschadigen, waarbij vervolgens asbest vrijkomt. Vrouwen worden in verhouding het hardst getroffen door de slechte leefomstandigheden, en geweld tegen vrouwen neemt toe. Dit moet anders.

Om een echte duurzame energietransitie kracht bij te zetten, start ActionAid vandaag op Internationale Vrouwendag een bijzonder 2,5 jarig project  onder de noemer ‘That’s Mine!’. Dit project wordt geleid door ActionAid samen met de vrouwen en gemeenschappen in het mangaangebied in Zuid-Afrika en wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij met 1.000.000 euro. Het doel is om de mijnbouw eerlijker te maken, waarbij vrouwenrechten worden beschermd, geweld en uitbuiting wordt bestreden en vervuiling wordt tegengegaan. Hiermee wordt een nieuwe blauwdruk voor eerlijke mijnbouw neergezet. Een cruciale stap voor de uiteindelijke realisatie van een duurzame energietransitie.

Door de stem van vrouwen te versterken en lokale vrouwenbewegingen te ondersteunen, geven zij zelf met hun eigen input vorm aan politieke besluitvormingsprocessen. Ook bepalen vrouwen zo de agenda om ervoor te zorgen dat nieuw beleid machtsongelijkheid aanpakt en het belang van welzijn en zorg voor mens en planeet boven winst staat.

Nondumiso Nsibande directeur ActionAid Zuid-Afrika: “De participatie en kennis van vrouwen in de mijnbouwsector is cruciaal voor een echt duurzame transitie. Zoals ze hier in Zuid-Afrika zeggen: Nothing about us without us.”

Dorine Manson, managing director Nationale Postcode Loterij: “De Postcode Loterij vindt het belangrijk om bij te kunnen dragen aan gendergelijkheid en vrouwenrechten, dat is helaas nog zeer nodig. ActionAid kan met dit project laten zien dat het versterken van vrouwenrechten hand in hand gaat met een duurzame energietransitie.

Marit Maij, directeur ActionAid Nederland voegt toe: “Veel mensen in Nederland realiseren zich niet wat de keerzijde is van elektrische fietsen en auto’s waarbij vrouwenrechten erg in het gedrang komen. Een echt duurzame energietransitie moet hier hoger op de publieke en politieke agenda komen. Daar gaan wij de komende 2 jaar samen met de vrouwen in Zuid-Afrika, ambassadeurs en vrijwilligers in Nederland werk van maken.”

Over ActionAid
ActionAid is een internationale vrouwenrechtenorganisatie die samen strijdt met lokale gemeenschappen wereldwijd voor een gelijkwaardige en duurzame wereld.

 

Gerelateerde artikelen

Manon uit Loon op Zand wint 28.000 euro bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Noord-Brabant

Een enorme verrassing voor Manon uit Loon op Zand. Zij is de gelukkige winnaar van 28.000 euro in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Omdat de twee laatste kandidaten in de race voor een plek in de finale niet op de rode knop drukten, werd het uitstapbedrag verloot onder één van de kandidaten op de tribune. Manon was deze keer de gelukkige. Zij was samen met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 5175 in de studio aanwezig.

Lees meer

Gouden Bel levert Rianne uit Oploo 50.000 euro op bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Noord-Brabant

Rianne uit Oploo is de gelukkige winnaar van 50.000 euro in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Vlak voor de start van de finale werd bekend dat Rianne met ‘De Gouden Bel’ mocht gaan spelen. Zij belde bij koffernummer 5 en won daarmee 50.000 euro. Rianne was samen met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 5841 in de studio aanwezig.

Lees meer

Timothy uit Almere wint splinternieuwe auto bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Flevoland

Timothy uit Almere is de gelukkige winnaar van een nieuwe auto in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Linda de Mol maakte bekend dat Timothy met de prijs naar huis ging, nadat een andere deelnemer de prijs aan zich voorbij liet gaan voor een plek aan de desk in de volgende ronde. Timothy was met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 1317 in de studio aanwezig.

Lees meer