Tien jaar 1-op-1 verbindingen: Stichting Thuisgekookt viert jubileum en 500.000ste ontmoeting

Stichting Thuisgekookt (eerder Thuisafgehaald) bestaat 8 maart 2022 tien jaar. Reden dus voor een feestje! Via de stichting, die sinds 2012 thuiskoks aan (kwetsbare) buurtgenoten koppelt, zijn inmiddels ruim 800.000 maaltijden gedeeld, meer dan 72.500 verbindingen gelegd en hebben 500.000 ontmoetingen plaatsgevonden. Om ervoor te zorgen dat de stichting, juist ook na Corona, haar goede werk kan voortzetten, ontvangt zij een eenmalige schenking van 500.000 euro van de Postcode Loterij.

thuisgekooktpersfoto1.jpeg

Een sociale, gezonde en duurzame samenleving 
Stichting Thuisgekookt is een platform dat bijdraagt aan een dragende samenleving, waarin mensen op lokaal niveau zelf basisvoorzieningen organiseren. Door zorgvuldige, persoonlijke matchmaking en een intensieve samenwerking met hulpverlening, draagt Stichting Thuisgekookt bij aan verschillende maatschappelijke effecten, zoals: langer zelfstandig thuis wonen, verminderde belasting van hulpverleners, gezondheidswinst en daarmee uitstel van zorg en betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap. Hierdoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder én duurzamer.

De 500.000e ontmoeting
Carl-Pieter en Hester zijn visueel gehandicapt, waardoor koken voor hen lastiger is dan voor de meeste mensen. Via Stichting Thuisgekookt kwamen ze een jaar geleden in contact met thuiskok Karla. “Ik kan me bijna niet voorstellen hoe lastig het is om te koken met een visuele handicap, daar wil ik ze dus met liefde bij helpen”, aldus Karla. De verbinding gaat verder dan alleen een maaltijd. Hester: “Het contact is heel fijn. Karla komt niet zomaar eten afgeven, we hebben ook altijd een leuk gesprek”. Afgelopen januari vormde het drietal zelfs de 500.000ste ontmoeting die via de stichting tot stand is gekomen.

Verjaardagscadeau van Postcode Loterij 
Dorine Manson, managing director van de Postcode Loterij, over waarom Stichting Thuisgekookt een schenking ontvangt: “Stichting Thuisgekookt is een mooi voorbeeld van een landelijk initiatief dat tot in de haarvaten van de samenleving maatschappelijke impact heeft. Door wijk- en buurtbewoners via het delen van een maaltijd bij elkaar te brengen, zorgt de organisatie voor verbinding en stimuleert zij een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Vanuit de Postcode Loterij kunnen we dat alleen maar toejuichen.” Eerder werd Stichting Thuisgekookt al gesteund door Stichting DOEN, die in 1991 is opgericht door de Postcode Loterij om kleinere en nieuwe organisaties te steunen.

Gerelateerde artikelen

Manon uit Loon op Zand wint 28.000 euro bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Noord-Brabant

Een enorme verrassing voor Manon uit Loon op Zand. Zij is de gelukkige winnaar van 28.000 euro in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Omdat de twee laatste kandidaten in de race voor een plek in de finale niet op de rode knop drukten, werd het uitstapbedrag verloot onder één van de kandidaten op de tribune. Manon was deze keer de gelukkige. Zij was samen met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 5175 in de studio aanwezig.

Lees meer

Gouden Bel levert Rianne uit Oploo 50.000 euro op bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Noord-Brabant

Rianne uit Oploo is de gelukkige winnaar van 50.000 euro in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Vlak voor de start van de finale werd bekend dat Rianne met ‘De Gouden Bel’ mocht gaan spelen. Zij belde bij koffernummer 5 en won daarmee 50.000 euro. Rianne was samen met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 5841 in de studio aanwezig.

Lees meer

Timothy uit Almere wint splinternieuwe auto bij tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht

Flevoland

Timothy uit Almere is de gelukkige winnaar van een nieuwe auto in de tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht die vanavond te zien was bij SBS6. Linda de Mol maakte bekend dat Timothy met de prijs naar huis ging, nadat een andere deelnemer de prijs aan zich voorbij liet gaan voor een plek aan de desk in de volgende ronde. Timothy was met negenenveertig wijkgenoten uit postcodegebied 1317 in de studio aanwezig.

Lees meer