
Een sociale, gezonde en duurzame samenleving
Stichting Thuisgekookt is een platform dat bijdraagt aan een dragende samenleving, waarin mensen op lokaal niveau zelf basisvoorzieningen organiseren. Door zorgvuldige, persoonlijke matchmaking en een intensieve samenwerking met hulpverlening, draagt Stichting Thuisgekookt bij aan verschillende maatschappelijke effecten, zoals: langer zelfstandig thuis wonen, verminderde belasting van hulpverleners, gezondheidswinst en daarmee uitstel van zorg en betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap. Hierdoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder én duurzamer.
De 500.000e ontmoeting
Carl-Pieter en Hester zijn visueel gehandicapt, waardoor koken voor hen lastiger is dan voor de meeste mensen. Via Stichting Thuisgekookt kwamen ze een jaar geleden in contact met thuiskok Karla. “Ik kan me bijna niet voorstellen hoe lastig het is om te koken met een visuele handicap, daar wil ik ze dus met liefde bij helpen”, aldus Karla. De verbinding gaat verder dan alleen een maaltijd. Hester: “Het contact is heel fijn. Karla komt niet zomaar eten afgeven, we hebben ook altijd een leuk gesprek”. Afgelopen januari vormde het drietal zelfs de 500.000ste ontmoeting die via de stichting tot stand is gekomen.
Verjaardagscadeau van Postcode Loterij
Dorine Manson, managing director van de Postcode Loterij, over waarom Stichting Thuisgekookt een schenking ontvangt: “Stichting Thuisgekookt is een mooi voorbeeld van een landelijk initiatief dat tot in de haarvaten van de samenleving maatschappelijke impact heeft. Door wijk- en buurtbewoners via het delen van een maaltijd bij elkaar te brengen, zorgt de organisatie voor verbinding en stimuleert zij een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Vanuit de Postcode Loterij kunnen we dat alleen maar toejuichen.” Eerder werd Stichting Thuisgekookt al gesteund door Stichting DOEN, die in 1991 is opgericht door de Postcode Loterij om kleinere en nieuwe organisaties te steunen.