Amsterdam,
16
februari
2018
|
16:45
Europe/Amsterdam

Uitbreiding Bevrijdingsmuseum Zeeland mogelijk door extra bijdrage Postcode Loterij

vfonds ontvangt ruim 1,6 miljoen euro voor uitbreiding museum en permanente plek Vier Vrijheden

Het vfonds krijgt een extra bijdrage voor de uitbreiding van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Dit werd gisteravond tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala bekendgemaakt. Het bedrag van 1.650.000 euro is bestemd voor uitbreiding van het museum en voor het creëren van een permanent onderkomen voor het gedachtengoed van de Vier Vrijheden van de Amerikaanse president Roosevelt.

Het bevrijdingsmuseum werkt sinds 2009 aan het Bevrijdingspark Zeeland waarin de Slag om de Schelde wordt getoond. Met de extra projectbijdrage komt er binnen het park een tentoonstellingspaviljoen, dat de betekenis en het strategisch belang van de provincie Zeeland voor het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa zichtbaar maakt.

Stef Traas, directeur Bevrijdingsmuseum Zeeland: “Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kunnen wij de geplande uitbreiding voltooien. Hierdoor krijgt de Slag om de Schelde, die door Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, alsmede bij de insiders, wordt gezien als het Normandië van Noordwest-Europa eindelijk de plaatst die het verdiend. Door de koppeling met de Vier Vrijheden van President Franklin Delano Roosevelt kunnen we ook de verbinding leggen met het heden waar vrijheid en democratie helaas steeds opnieuw onder vuur liggen.”

Directeur van het vfonds, Michiel van Hattem voegt toe: “Door de bijdrage van de Postcode Loterij krijgt het Bevrijdingsmuseum en de slag om de Schelde een nationaal karakter en via de Four Freedoms internationaal aanzien. Op weg naar 75 jaar vrijheid is dit een belangrijke stap!”

Gedachtengoed Roosevelt
De Amerikaanse president Roosevelt, wiens voorouders afkomstig zijn uit Zeeland, formuleerde in 1941 de Vier Vrijheden, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van vrees en vrijwaring van gebrek. Het museum creëert nu, met dank aan de extra bijdrage, een ruimte om dit gedachtengoed een permanente plek te geven in het museum. Het museum vindt dit belangrijk omdat vrijheid nog steeds een actueel thema is en zal blijven.

De schenking is mogelijk dankzij de 2,9 miljoen Postcode Loterij-deelnemers: de helft van ieder lot gaat naar goede doelen.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn