Amsterdam,
04
maart
2020
|
20:48
Europe/Amsterdam

Postcode Loterij geeft 6,3 miljoen euro voor strijd tegen oorlogscriminelen

Samenvatting

De Nationale Postcode Loterij geeft een miljoenenimpuls om corruptie en zelfverrijking van oorlogscriminelen wereldwijd tegen te gaan. Vandaag ontving de internationale hulporganisatie The Sentry hiervoor een bijdrage van 6,3 miljoen euro. Hiermee kunnen zij netwerken aanpakken en ontmantelen van oorlogsmisdadigers die zich verrijken met behulp van geweld, door hen uit te sluiten van het internationale financiële circuit. Een internationaal onderzoeksteam volgt hiervoor de financiële stromen waarvan de oorsprong ligt in het door oorlog getroffen Oost -en Centraal Afrika. De geldstromen worden over de hele wereld gevolgd tot waar deze door de oorlogscriminelen zijn verstopt: banken, onroerend goed of andere witwasbestemmingen.

De organisatie werd verrast met het goede nieuws tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij, waar zij de traditiegetrouw de totaalopbrengst voor goede doelen uit de lotverkoop bekendmaakte. Van de inleg van de deelnemers ging in 2019 de helft direct naar het goede doel. Dit jaar gaat in totaal een bedrag van ruim 376 miljoen euro naar goededoelenorganisaties op het gebied van mens en natuur.

Acteur George Clooney, medeoprichter van The Sentry: “De Postcode Loterij en de deelnemers maken de wereld een betere plek met de schenking van deze ongelofelijk belangrijke bijdrage.”

“Door deze schenking kan The Sentry ons werk in Afrika verder uitbouwen zodat oorlogscriminelen zullen boeten voor hun daden. The Sentry wil de netwerken die conflicten veroorzaken in Oost -en Centraal-Afrika ontwrichten door strategische partnerschappen op lokaal en internationaal niveau aan te gaan. Het project heeft als doel om de kwetsbare bevolking in de door oorlog getroffen regio’s te beschermen. Dit zijn zo’n 13,5 miljoen mensen die momenteel ontheemd zijn door het voortdurende geweld in de vier focuslanden van The Sentry: Soedan, Zuid-Soedan, de Democratische Republiek Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek. “, aldus John Prendergast, medeoprichter van The Sentry.

Verantwoording afleggen voor schendingen van mensenrechten, als gevolg van corruptie
The Sentry heeft tot doel om oorlogscriminelen, politici en hun internationale zakelijke netwerken, die profiteren van corruptie, geweld en mensenrechtenschendingen, een halt toe te roepen door hen uit te sluiten van het internationale financiële systeem. The Sentry werkt in deze strijd samen met internationale organisaties, onafhankelijke media, banken en overheden en is zeer succesvol gebleken in haar aanpak. Sinds de oprichting in 2016 zijn tegoeden bevroren van individuen die illegaal geld probeerden over te maken naar het buitenland. Ook zijn er sancties opgelegd aan roofzuchtige bedrijven, zijn banken onderzocht en zijn witwasroutes van en naar bepaalde landen uitgeschakeld. Daarbij zijn gevallen waarbij The Sentry aan het daglicht heeft gebracht hoe gelden, bedoeld voor ontwikkelingsdoeleinden, in de zakken van corrupte en gewelddadige actoren en hun netwerken zijn beland.

Om deze handelswijze te stoppen is het cruciaal dat er een nauwere samenwerking komt tussen The Sentry en de bestaande internationale en lokale anti-corruptie en mensenrechtenorganisaties en coalities. Daarnaast is het belangrijk om de banden met mensen die betekenisvolle stappen kunnen zetten bij overheden en de private sector te intensiveren. Deze schenking zorgt voor een versnelling van de inspanningen van The Sentry om een wezenlijk verschil te maken in de aanpak en verandering van het systeem dat de huidige conflicten mogelijk maakt en om de voortdurende illegale stroom van miljarden dollars een halt toe te roepen.

Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen bij de Postcode Loterij: “Mensenrechten zijn in het geding. Door de straffeloosheid aan te pakken en te zorgen dat corruptie niet meer loont, kan gewerkt worden aan het terugdringen van schending van mensenrechten, armoede, slavenarbeid en corruptie. Met dit bedrag kan The Sentry gezamenlijk met de mensen en organisaties in de landen zelf deze strijd aangaan.”

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn