Amsterdam,
02
februari
2017
|
23:37
Europe/Amsterdam

Natuurmonumenten kan Marker Wadden uitbreiden dankzij schenking Postcode Loterij

Samenvatting

Amsterdam - Voor boswachter André Donker en projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten nam gisteravond het gesprek bij RTL Late Night een onverwachte wending. Tijdens het gesprek verraste presentator Humberto Tan hen met een schenking van ruim 6,9 miljoen euro van de Postcode Loterij. Daarmee kan Natuurmonumenten in het Markermeer het nieuw aangelegde natuurgebied Marker Wadden verder uitbreiden. Zo ontstaat een robuust natuurgebied in het hart van Nederland dat goed is voor de planten, dieren en de recreatie.

Sinds de aanleg van de Afsluitdijk en de Houtribdijk is de kwaliteit van de natuur in het Markermeer sterk verslechterd. Het project Marker Wadden van Natuurmonumenten is bedoeld om de biodiversiteit in het Markermeer te vergroten met de aanleg van een hele nieuwe eilandengroep. In dit vernieuwde gebied gaan natuur en recreatie hand-in-hand.

Een nog grootser en uniek nieuw natuurgebied

In 2012 ontving Natuurmonumenten al een bijdrage van 15 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij voor het project. Dit zorgde ervoor dat de aanleg van het natuurgebied van de grond kwam. De aanleg van het eerste eiland is een succes. Natuurmonumenten haalde meer geld op dan verwacht en levert de eilanden eerder op dan gepland. In 2018 is de jachthaven bij het eerste eiland klaar en daarmee wordt dit eiland ook toegankelijk voor publiek. In de nieuwste versie van de Bosatlas is zelfs al rekening gehouden met het nieuw gecreëerde land. Dit is het moment om door te pakken en zo een nog grootser en uniek nieuw natuurgebied te creëren.

Recordbedrag Postcode Loterij naar mens en natuur

De schenking aan Natuurmonumenten is bekendgemaakt in de aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij is er een record miljoenenbedrag te verdelen. Van ieder lot dat zij kopen, gaat de helft naar goede doelen.

Aanstaande maandag 6 februari onthult de loterij in Koninklijk Theater Carré welk totaalbedrag er gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur en hoe zij dit bedrag verdeelt. Ook verrast de loterij goede doelen met een schenking voor een bijzonder project. Het Goed Geld Gala is maandag 6 februari vanaf 19.30 uur via een live videostream te volgen op de website van de Postcode Loterij.