Amsterdam,
04
maart
2019
|
23:22
Europe/Amsterdam

Miljoenen euro’s voor vrije journalistiek en mensenrechten

Grote schenkingen voor onder meer Bellingcat, organisatie achter Panama Papers (ICIJ) en voor vervolging misdaden tegen journalisten

Miljoenensteun voor organisaties die strijden voor de bescherming van mensenrechten en onderzoeksjournalistiek, zo maakte de Postcode Loterij vandaag bekend op het jaarlijkse Goed Geld Gala. Dit jaar gaat er uit de lotverkoop ruim 370 miljoen euro naar goede doelen, waarvan ruim 15 miljoen extra naar organisaties die werken op het gebied van ‘funding justice’. Zo krijgt burgerjournalistiek netwerk Bellingcat 500.000 euro om een trainingscentrum in Nederland op te zetten, is International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) – de organisatie achter onder andere de Panama Papers – verrast met een 1 miljoen euro om haar netwerk van journalisten uit te breiden en ontvangt Free Press Unlimited 3,5 miljoen euro om straffeloosheid van misdaden tegen journalisten tegen te gaan. 

Journalist Antoinette Hertsenberg, betrokken bij ICIJ, verraste dit internationale netwerk van onderzoeksjournalisten eerder vandaag met een cheque van 1 miljoen euro. "Het is fantastisch dat de Postcode Loterij met haar thema "Funding Justice" substantieel wil bijdragen aan het zeer belangrijke werk van onafhankelijke onderzoeksjournalisten. De bijdrages aan onder meer ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), Bellingcat en Free Press Unlimited gaan er mede voor zorgen dat onderzoeksjournalisten wereldwijd hun werk kunnen blijven doen, en beter beschermd zijn.", aldus Hertsenberg. 

De gastsprekers van de avond maakten diepe indruk op het aanwezige publiek, waaronder de vertegenwoordigers van de meer dan honderd goede doelen die de Postcode Loterij steunt. Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, prees de goede doelen voor hun tomeloze inzet. Ze sprak haar trots uit en was geraakt door het werk van de vele goede doelen die werken aan een andere wereld, voor iedereen.

Gordon Brown, speciaal gezant voor onderwijs van de VN en oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, sprak vol verve over het enorme belang van onderwijs voor alle kinderen ter wereld. Het empoweren van kinderen door middel van onderwijs, vrij van kinderarbeid, ziet hij als een van de grootste uitdagingen van onze tijd.

ICIJ: uitbreiden netwerk onderzoeksjournalisten 
ICIJ is een netwerk van meer dan 200 professionele onderzoeksjournalisten uit 83 landen. ICIJ signaleert misstanden waarnaar journalisten in verschillende landen onderzoek doen. Vervolgens zet de organisatie haar wereldwijde medianetwerk in om aandacht te vragen voor de onderzoeksresultaten. Op die manier dragen ze eraan bij dat actie wordt ondernomen. Een voorbeeld van haar werk is het onderzoek dat bekend is geworden als de ‘Panama Papers’. Publicaties die hieruit voortkwamen hebben al in 10 landen gezorgd voor vragen aan de politiek en maatregelen om misstanden aan te pakken. Met een bijdrage van 1 miljoen euro van de Postcode Loterij werkt ICIJ de komende drie jaar aan het verder uitbreiden van haar netwerk van journalisten. Ook kan de organisatie met de bijdrage investeren in de nieuwste technologie om het onderzoekswerk sneller, beter en veiliger te maken.

Bellingcat: onderzoek naar mensenrechtenschendingen 
Bellingcat is een wereldwijd onlinenetwerk van professionals en vrijwilligers dat onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen. Hierbij maken ze gebruik van openbare onlinebronnen zoals bijvoorbeeld social media en Google Earth. In Nederland is Bellingcat vooral bekend van het onderzoek naar het neerschieten van de MH17. Naast het doen van eigen onderzoek traint Bellingcat ook anderen om op deze manier bewijzen te verzamelen. Bellingcat wil een kantoor en trainingscentrum in Nederland opzetten om vandaaruit nog meer onderzoek te doen en meer mensen te trainen. Een bijdrage van 500.000 euro van de Postcode Loterij helpt hen hierbij.

Free Press Unlimited: daders vervolgen voor misdaden tegen journalisten 
Journalisten worden over de hele wereld bedreigd en vermoord omdat ze de waarheid naar buiten brengen. In 2018 betrof dit maar liefst 94 journalisten. Heel vaak blijven deze misdaden onbestraft. Met een bedrag van 3,5 miljoen euro van de Postcode Loterij gaat Free Press Unlimited dit samen met Reporters Without Borders en The Committee to Protect Journalists aanpakken. Onderzoeksteams verzamelen bewijs voor onopgeloste moorden op journalisten om lokale autoriteiten aan te zetten tot vervolging van de daders. Ook zetten ze een ‘People’s Tribunal for Crimes Against Journalists’ op, waarin overheden, politici en bedrijven ter verantwoording worden geroepen voor die zaken die ondanks overtuigend bewijs niet worden vervolgd.

Ook Terre des Hommes, Movies That Matter, World Press Photo, Netherlands Helsinki Committee, HiiL, PAX, Justice and Peace Shelter City Initiative en het Prins Claus Fonds kregen extra schenkingen op het gebied van ‘funding justice’. Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij. 

Ook geld naar onderwijs in conflictgebieden en strijd voor een groenere wereld 
Naast de in het oog springende schenkingen op het gebied van journalistiek en mensenrechten, verraste de Postcode Loterij vanavond ook organisaties die meisjeseducatie versterken. Gordon Brown, oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, nam een cheque van ruim 3 miljoen euro voor kinderrechtenorganisatie Theirworld in ontvangst. Daarmee kan de organisatie de toegang tot onderwijs voor kinderen in conflictgebieden verbeteren. Ook maakte de Loterij een aantal bijzondere extra schenkingen bekend op het gebied van klimaat, zoals een extra bijdrage aan Urgenda waarmee de organisatie haar kennis over klimaatzaken kan delen buiten Nederland.

Recordschenking van ruim 370 miljoen voor mens en natuur 
De schenkingen worden gedaan dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. De 370,6 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeld over 117 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,8 miljard euro geschonken aan honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn