Amsterdam,
16
december
2021
|
12:32
Europe/Amsterdam

Jeugdeducatiefonds verwelkomt 350e school

Hans Spekman, directeur: “een mijlpaal, maar ook een dieptepunt”

Samenvatting

Voortaan kunnen ook de kinderen van BS De Waaier uit Zutphen een beroep doen op het Jeugdeducatiefonds. Een mijlpaal, want met het verwelkomen van deze school bereikt het Jeugdeducatiefonds haar 350e basisschool. ‘Alle kinderen op deze school krijgen nu een gelijke kans’, aldus Karin Derksen, directeur van De Waaier. Het behalen van deze mijlpaal wordt door Hans Spekman met gemengde gevoelens ervaren.

Hans Spekman: ‘Er groeien in ons land honderdduizenden kinderen op in armoede. Deze kinderen doen het minder goed op school en dat ligt niet aan hun verstand. Armoede gaat over meer dan geld. Armoede verstikt. Het aansluiten van de 350ste school laat zien dat we goed bezig zijn: scholen staan in de rij om gecertificeerd te worden en steeds meer donateurs weten ons te vinden want zonder hen zouden we niet zoveel kinderen kunnen helpen. Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van intergenerationele armoede en neemt de ongelijkheid nog steeds toe. Te veel talent krijgt geen kans. De vervoegde schoolsluiting baart mij zorgen, omdat een derde week vakantie voor veel kinderen geen vakantie is maar een straf.’


De school centraal
Basisscholen moeten aan een aantal criteria voldoen om gebruik te kunnen maken van het Jeugdeducatiefonds. Het belangrijkste criterium is: minimaal 50 % van de leerlingen groeit op in armoede. Volgens een inschatting van het Nationaal Regieorgaan Onderwijs (NRO) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is dit op zo’n 1800 van de 6700 basisscholen in Nederland het geval.

Spekman: ‘Om meer kinderen te bereiken hebben we meer fondsen nodig. Daarom zijn we erg blij met een schenking van de Postcode Loterij van 588.000 euro, waarmee wij twee jaar lang nog eens dertig nieuwe scholen kunnen certificeren.’

Het Jeugdeducatiefonds werkt landelijk en bereikt kinderen in armoede via basisscholen, met wie ze samenwerkt op basis van vertrouwen. Aanvragen voor extra producten en diensten om kinderen uit de doelgroep maximale ontwikkelingskansen te bieden, kunnen enkel door de school worden aangevraagd. Daar is immers bekend wat de talenten en intellectuele mogelijkheden van de kinderen zijn en welke achterstanden er weggewerkt moeten worden. Aanvragen variëren van bijles tot educatieve uitjes, tot bedden en bureaus.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn