06
juni
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Een recordaantal innovatieve ideeën voor een groene wereld

De inschrijfperiode voor de Postcode Lottery Green Challenge 2017, een van de grootste jaarlijkse competities voor startende groene ondernemers, is afgelopen week gesloten. We hebben de score opgemaakt en dit jaar dingen maar liefst 515 groene start-ups mee naar de hoofdprijs van 500.000 euro om hun product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De Postcode Loterij organiseert vanaf 2007 deze wedstrijd om startende ondernemers een impuls te geven, zodat hun baanbrekende duurzame oplossingen daadwerkelijk ontwikkeld worden en op de markt komen.

Afgelopen jaar stuurden 292 ondernemers hun groene businessplan in, dit jaar groeide dat aantal met maar liefst 75% naar 515. 57 plannen zijn ingestuurd door Nederlandse ondernemers. Hiermee moet het Nederlandse deelnemersveld alleen de Verenigde Staten (67) vóór zich dulden. Engeland staat met 33 inzendingen op de derde plek, gevolgd door India en Zweden, beiden goed voor 26 inzendingen. 

De weg naar de finale

De prejury van de Postcode Lottery Green Challenge bekijkt alle inzendingen en maakt op 17 juli de top 25 bekend. Deze 25 start-ups moeten een aanvullende vragenlijst invullen om de prejury van gedetailleerdere informatie over hun start-up te voorzien. Op basis hiervan bepalen zij welke vijf businessplannen doorgaan naar de finale op 14 september. Hier presenteren de finalisten hun startup voor een internationale vakjury en wordt bekend wie er met de hoofdprijs van 500.000 euro en runner-up prijs van 200.000 euro naar huis gaan.

Nederlandse winnaars

Vorig jaar won de Nederlandse Willem Kesteloo met zijn PHYSEE. PHYSEE produceert volledig transparant energieopwekkend glas. Via een inventief raamkozijn wordt het zonlicht, dat normaal op het raam reflecteert, omgezet in elektriciteit. Het systeem kan gerenoveerde bedrijfspanden in 50% van de energiebehoefte voorzien en nieuwe bedrijfspanden tot 100%.

In 2015 won Jurriaan Ruys met zijn bedrijf ‘Land Life Company’. Zij ontwikkelen biologisch afbreekbare couveuses waarmee jonge boompjes in extreem droge gebieden kunnen overleven en herbebossing mogelijk wordt. Bewatering en onderhoud zijn niet nodig. Ook de allereerste editie werd gewonnen door een Nederland. Igor Kluin won dat jaar met Qurrent. Een systeem waarmee je lokaal opgewekte duurzame energie kan delen met je buren via de Qbox.

Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op www.greenchallenge.info.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn