Amsterdam,
23
december
2020
|
15:28
Europe/Amsterdam

Dokters van de Wereld schaalt medische noodhulp in Nederland op

Samenvatting

Door de coronacrisis is de toegang tot zorg voor de meest kwetsbare mensen verslechterd. Bovenop de groeiende groep daklozen die Nederland al kende, zijn nog eens duizenden mensen hun baan of dak boven het hoofd verloren. Een eenvoudig bezoek aan de dokter is voor deze mensen opeens onbereikbaar. Daarom schaalt Dokters van de wereld haar medische noodhulp in Nederland per direct op.

Dokters van de Wereld is een van de weinige organisaties in Nederland die medische zorg biedt aan kwetsbare groepen zoals ongedocumenteerden en daklozen. Door de coronacrisis groeit deze groep en wordt hun de toegang tot de reguliere zorg steeds moeilijker. Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld: “Steeds meer mensen kloppen aan bij Dokters van de Wereld, zoals daklozen, slachtoffers van huiselijk geweld en ongedocumenteerden. Het gaat hier ook om gezinnen die na de uitbraak van de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Velen van hen verloren hun informele baan in bijvoorbeeld huishouding of horeca. Dankzij de extra bijdrage van 430.000 euro van de Nationale Postcode Loterij kunnen we onze hulp landelijk uitbreiden en opschalen. Hierdoor bereiken we meer kwetsbare mensen en kunnen we ook in plaatsen zoals Arnhem en Groningen aan de slag.” 

Meer vragen rondom seksuele gezondheid en psychosociale zorg 
Naast eerstelijns zorg ziet de hulporganisatie de behoefte aan seksuele gezondheidszorg sterk stijgen. Kuipers: “We merken uit onze vrouwenspreekuren dat huiselijk geweld en ongewenste seksuele contacten zijn toegenomen tijdens de coronacrisis. Hierdoor krijgen we vaker vragen rondom voorbehoedsmiddelen, HIV-testen en abortus.” Door Covid-19 is ook hier de reguliere seksuele en reproductieve zorg, zoals de GGD, vaak gesloten of beperkt geopend.

“Tot slot zien wij ook de behoefte aan psychosociale ondersteuning enorm stijgen. Tijdens onze spreekuren horen onze vrijwillige psychologen, psychiaters en cultuurcoaches de consequenties van toegenomen eenzaamheid, onzekerheid en angst voor de gevolgen van het virus,” vult Jasper Kuipers aan. 

Extra bijdrage Nationale Postcode Loterij 
Dorine Manson, Managing Director van de Postcode Loterij: “Mensen zonder verblijfspapieren ondervinden in Nederland vaak obstakels op hun weg naar medische hulp. Met onze jaarlijkse financiële bijdrage ondersteunen we Dokters van de Wereld om deze medische zorg wél toegankelijk te maken. De Corona-pandemie zorgt voor een groeiende hulpvraag. Wij zijn blij dat wij dankzij onze deelnemers deze extra schenking aan Dokters van de Wereld kunnen doen. Zodat zij deze nieuwe groep mensen de noodzakelijke extra hulp kan bieden.“ 

Over Dokters van de Wereld 
Dokters van de Wereld komt in binnen- en buitenland op voor het universele recht op gezondheid, met als belangrijkste speerpunt, toegang tot gezondheidszorg voor mensen die hiervan uitgesloten zijn. Dokters van de Wereld is sinds 1997 de Nederlandse tak van het internationale Médicins du Monde netwerk. Dokters van de Wereld biedt laagdrempelige zorg aan kwetsbare groepen in onze samenleving, en strijdt voor het recht op zorg voor iedereen. Voor meer informatie over Dokters van de wereld, ga naar de website

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn