Amsterdam,
16
februari
2018
|
17:07
Europe/Amsterdam

Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel in Rotterdam mogelijk dankzij Postcode Loterij

Tweede locatie Veilige Veste na succesvol programma in Leeuwarden

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) van Fier gaat dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij een Veilige Veste realiseren in Rotterdam. Dit maakte de loterij gisteravond op het jaarlijkse Goed Geld Gala bekend. Het Centrum helpt slachtoffers van verwaarlozing, geweld, eergerelateerd geweld, misbruik en uitbuiting. Het geld, totaal 1 miljoen euro, wordt gebruikt voor de realisatie van de Veilige Veste en om nieuwe zorgprogramma’s te ontwikkelen.

Tweede locatie voor opvang, hulp en bescherming. Grote wachtlijst.
CKM heeft met hulp van een eerdere bijdrage van de Postcode Loterij het Veilige Veste-concept ontwikkeld; een holistische aanpak voor slachtoffers van verwaarlozing, geweld, misbruik en uitbuiting. De Veilige Veste biedt een totaalpakket dat bestaat uit opvang, hulp en bescherming en dat zich richt op het creëren van een toekomstperspectief voor deze kwetsbare vrouwen, meisjes en kinderen. De eerste locatie in Leeuwarden is een succes gebleken en er is een grote wachtlijst voor de specialistische opvang, waardoor de noodzaak voor de nieuwe locatie in Rotterdam groot is.

Fier- bestuurder Linda Terpstra: “Met een Veilige Veste in Rotterdam willen we deze kinderen en jongeren een unieke en veilige plek bieden, waar we werken aan hun toekomst door middel van een integraal behandel- en participatieprogramma. Dat betekent niet alleen aandacht voor trauma’s en problemen, maar ook dat we inzetten op onderwijs, sport, een gezonde leefstijl, werkervaring en gezonde relaties. Vanuit de Veilige Veste willen we een vuist maken tegen het onrecht dat deze kinderen wordt aangedaan en werken we aan slimme, resultaatgerichte en betaalbare oplossingen om de vicieuze cirkel van kwetsbaarheid, seksueel geweld en uitbuiting te doorbreken. We gaan voor oplossingen die werken, die impact hebben op het leven van de slachtoffers en op het zorglandschap. Nu en in de toekomst. We zijn de Postcode Loterij en haar deelnemers ontzettend dankbaar voor deze bijdrage en het vertrouwen in onze plannen en ambities in Rotterdam. We zijn enorm gemotiveerd om dit tot een groot succes te maken. De steun van de Postcode Loterij is essentieel om dit soort innovaties te kunnen realiseren.”

Jaarlijks 119.000 kinderen slachtoffer
Elk jaar zijn 119.000 kinderen in ons land slachtoffer van verwaarlozing of geweld en kampen als gevolg daarvan later in hun leven vaak met zaken als gezondheids- en verslavingsproblemen, armoede, criminaliteit en risico’s op seksuele uitbuiting, tienerzwangerschappen en problemen met opvoeding en ouderschap. Het risico is groot dat ze terechtkomen in een vicieuze cirkel van kwetsbaarheid en (kans)armoede die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Naast de specialistische opvang van slachtoffers van kinderhandel en mensenhandel zet het CKM nationaal en internationaal in op de verbetering van de (rechts)positie van slachtoffers. Het CKM geeft daarbij advies, voert lobby en werkt mee aan beleidsvorming.

De schenking is mogelijk dankzij de 2,9 miljoen Postcode Loterij-deelnemers: de helft van ieder lot gaat naar goede doelen.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn