Amsterdam,
07
februari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Bezoek aan gevangenis van verzetsstrijders in WOII eindelijk mogelijk

Vfonds ontvangt 1,5 miljoen euro van Postcode Loterij voor Oranjehotel

De gevangenis waar verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog werden opgesloten bezoeken. Het Oranjehotel in Scheveningen gaat de deuren openen voor publiek. Dit is mogelijk dankzij een schenking van 1,5 miljoen euro van de Postcode Loterij aan het vfonds. In totaal schenkt de Postcode Loterij dit jaar een recordbedrag van ruim 341 miljoen euro aan 110 goede doelen. De loterij maakte de verdeling van de donaties maandag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 25.000 Nederlanders verzetsstrijders in het Oranjehotel gevangen gehouden. Na de oorlog was het Monument Oranjehotel besloten in de Scheveningse gevangenis en niet toegankelijk voor bezoekers.

Eind 2018 geopend
Het vfonds kan dankzij de schenking van de Postcode Loterij in deze voormalige gevangenis een herinnerings- en informatiecentrum opzetten. Bezoekers kunnen de cellen bekijken en worden gestimuleerd om na te denken over het belang van vrijheid, vrede en een onafhankelijk rechtssysteem in onze huidige maatschappij. Het Oranjehotel is naar verwachting vanaf eind 2018 open.

Steun aan goede doelen groeit naar 341 miljoen euro
Dankzij de 2,8 miljoen deelnemers groeide de opbrengst van de Postcode Loterij het afgelopen jaar naar ruim 682 miljoen euro. Omdat de loterij de helft van de opbrengsten schenkt aan goede doelen, groeide ook deze bijdrage, met bijna 14 miljoen euro.De ruim 341 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeld onder 110 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim vijf miljard euro geschonken aan goede doelen.

Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn