Amsterdam,
02
december
2019
|
16:41
Europe/Amsterdam

Alternatieven voor vlees slaan aan

Samenvatting

Als we allemaal geregeld een dagje een alternatief voor ons stukje vlees kiezen, kunnen we met elkaar een substantiële bijdrage leveren aan de klimaatuitdaging. Tijdens de ‘Doe Maar Lekker Vegetarisch’-campagne hebben bijna 2 miljoen deelnemers van de Nationale Postcode Loterij met een cadeaukaart van 12,50 euro vegetarische maaltijden en alternatieven voor vlees gekocht bij Albert Heijn. Onderzoeksbureau Blonk Consultants berekende hoeveel ton CO2-equivalenten deelnemers aan de actie hebben bespaard.

Tijdens de actieperiode van 28 oktober tot en met 17 november zijn in totaal 50 procent meer vleesvervangers verkocht dan normaal gesproken het geval is. Met name de vegetarische kipstukjes, vegetarische MC2-burger en de vegetarische rookworst waren enorm populair. De CO2 besparing die gepaard ging met de consumptie van vleesvervangers, eieren, noten, zaden en peulvruchten in plaats van vlees, staat gelijk aan 36.427 autoritten van Rotterdam naar Parijs.

Met elkaar sneller stappen maken

“Met de ‘Doe Maar Lekker Vegetarisch’-campagne wilden we onze deelnemers laten zien hoe makkelijk en hoe lekker het is om eens een dagje voor een vegetarisch alternatief te kiezen”, aldus Michiel Verboven managing director van de Nationale Postcode Loterij. “We zijn blij met dit resultaat, omdat het duidelijk maakt dat we met elkaar sneller stappen kunnen zetten naar een groenere wereld. Dat is waar de loterij voor is opgericht. Ik ben er trots op dat we samen met onze deelnemers, Albert Heijn en Unilever een bijdrage hebben geleverd aan het promoten van vegetarisch eten. Dat smaakt naar meer!”

Impact

“Het is geweldig om te zien hoe groot de CO2 besparing kan zijn wanneer mensen af en toe geen vlees eten. Wij hebben laten berekenen dat de impact van alle deelnemers die voor een dagje zonder vlees hebben gekozen potentieel een besparing van 2.752 ton CO2-equivalenten kan opleveren. Dit komt overeen met de CO2-emissie van 3.177 vluchten Amsterdam - New York! Dit laat zien dat een kleine verandering wel degelijk een grote impact kan hebben. Uiteindelijk begint elke gedragsverandering met ervaren. Met deze campagne hebben we mensen proberen te inspireren om vaker voor een vegetarisch alternatief te kiezen.” aldus Debora van der Zee, Vice President Foods Benelux bij Unilever.

Groeiende vraag naar vleesvervangers

Johan van der Zanden, directeur marketing & communicatie bij Albert Heijn: “We zien al geruime tijd een groeiende vraag onder klanten naar vleesvervangers en andere vegetarische producten. Niet voor niets is ons assortiment vleesvervangers in de afgelopen jaren met ruim 30 procent gegroeid in Nederland en de verkoop daarvan met ruim 50 procent. Daarmee hebben we inmiddels het grootste vegetarische assortiment van Nederland. Met deze gezamenlijke campagne met de Nationale Postcodeloterij en Unilever laten we zien dat vegetarisch eten een lekker en duurzamer alternatief kan zijn.”

De ‘Doe Maar Lekker Vegetarisch’-campagne is een initiatief van de Nationale Postcode Loterij in samenwerking met Albert Heijn en Unilever. Het is één van de meest grootschalige acties ooit in Nederland om consumenten te activeren om vaker vegetarisch te eten.

Over het onderzoek

Blonk Consultants heeft uitgerekend wat de CO2 besparingsimpact is van de campagne. Hiervoor is de levenscyclusanalyse (LCA) methode gebruikt. LCA is een methode voor het evalueren en kwantificeren van de milieu-impact van een product. Daarbij wordt gekeken naar de gehele productieketen (van wieg tot graf) waarin elke individuele fase van de levenscyclus wordt meegenomen: productie van grondstoffen (b.v. kunstmest, elektriciteit en warmte), teelt, verwerking, distributie, retail, vervoer, bereiden bij de consumenten en afvalverwerking van de verpakking.

Om de totale CO2 besparing van de ‘Doe Maar Lekker Vegetarisch’-campagne te bepalen, heeft Blonk Consultants gekeken naar de extra verkoop van vleesvervangers en groentealternatieven met de ‘Doe Maar Lekker Vegetarisch’-cadeaukaart gedurende de campagneperiode ten opzichte van de benchmark (de gemiddelde verkoopvolumes in 2019 van week 1 tot en met 42). Voor seizoensgebonden producten zoals rookworst is het gemiddelde verkoopvolume van de wintermaanden in 2019 genomen (week 1 tot en met 9). Verkoopvolumes in actieweken zijn niet meegenomen in het bepalen van het gemiddelde verkoopvolume.

Downloads

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn