Amsterdam,
04
maart
2019
|
23:30
Europe/Amsterdam

51 miljoen extra van Postcode Loterij voor natuur en klimaat

WNF en Greenpeace krijgen miljoenen voor urgente bescherming Amazonegebied, ook Urgenda meer steun

De Postcode Loterij steunt dit jaar organisaties die werken aan het tegengaan van klimaatverandering en het beschermen en herstellen van natuur met ruim 51 miljoen euro extra. Dat maakte de Loterij vandaag bekend op het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré. Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace zijn verrast met een extra bijdrage van 2 miljoen euro om het bedreigde Amazonegebied in Brazilië verder te kunnen beschermen. Urgenda kreeg een extra bijdrage van ruim 1,6 miljoen euro om klimaatzaken wereldwijd te ondersteunen. Ook onder meer Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging, FSC, Natuur- en Milieufederaties en Peace Parks Foundation kunnen rekenen op extra bijdragen.

Dorine Manson, managing director Nationale Postcode Loterij: “De natuur op onze planeet staat onder grote druk door klimaatverandering en de aantasting van ecosystemen. De Postcode Loterij ondersteunt al jaren goede doelen organisaties die zich met hart en ziel inzetten voor een betere wereld. We zijn trots dat we een aantal van hen vandaag met extra donaties kunnen ondersteunen, dankzij onze trouwe deelnemers. Zij maken het verschil.” 

Marjan Minnesma, directeur Urgenda, ontving 1.605.000 euro om klimaatzaken wereldwijd te ondersteunen: “Wereldwijd doen nationale overheden niet voldoende om ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen. Dankzij de Postcode Loterij kunnen we nu ook in andere landen allerlei organisaties steunen in hun klimaatzaken met onze kennis en verzamelde data. We krijgen heel veel verzoeken om hulp, die we nu ook kunnen honoreren, met dank aan alle deelnemers aan de Postcode Loterij. Super!” 

Extra geld voor WNF en Greenpeace voor bescherming Amazone 
Naast Urgenda kregen onder andere WNF en Greenpeace ieder een extra bijdrage van 2 miljoen euro. Zij luidden de noodklok over de situatie in Brazilië, nu de beslissingen van de nieuwe president mogelijk rampzalige gevolgen hebben voor het Amazonegebied en de inheemse gemeenschappen die daar leven. Om hun werk voor het beschermen van de aarde te ondersteunen daar waar de nood het hoogst is, ontvangen Greenpeace en WNF dit extra bedrag. 

Miljoenen uit Droomfonds versterken Noordzee- en Waddennatuur 
Eerder deze maand werd bekend dat de Postcode Loterij 15 miljoen euro schenkt aan de Vogelbescherming en de Waddenvereniging voor het baanbrekende project ‘Holwerd aan Zee’, waar de Waddenzee met het Friese achterland wordt verbonden dankzij een opening in de dijk. Ook Natuur&Milieu en Stichting De Noordzee kunnen rekenen op een schenking voor een uniek project: met 8,5 miljoen euro van de Loterij kunnen zij levende riffen creëren aan de voet van windmolens op zee. Een keerpunt voor de onderwaternatuur in deze windparken in onze Noordzee.

Geld naar onderwijs in conflictgebieden en vrije journalistiek 
Naast de in het oog springende schenkingen op het gebied van natuur en klimaat verraste de Postcode Loterij vanavond ook organisaties die meisjeseducatie versterken. Gordon Brown, oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, nam een cheque van ruim 3 miljoen euro voor kinderrechtenorganisatie Theirworld in ontvangst. Daarmee kan de organisatie de toegang tot onderwijs voor kinderen in conflictgebieden verbeteren. Ook maakte de Loterij een aantal bijzondere extra schenkingen bekend voor organisaties die werken aan het beschermen van mensenrechten en onderzoeksjournalistiek, zoals Bellingcat, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ, bekend van o.a. de Panama Papers) en Free Press Unlimited.

Recordschenking van ruim 370 miljoen voor mens en natuur 
De schenkingen worden gedaan dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. De 370,6 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeld over 117 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,8 miljard euro geschonken aan honderden goede doelen en maatschappelijke initiatieven. Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de Postcode Loterij. 

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn